Fertilitet er graden af et dyrs eller menneskes mulighed for at reproducere. Netop det at reproducere sig selv er i bund og grund det livet drejer sig om. De fleste af os bruger meget tid på at overveje hvornår i livet vi vil have børn. De fleste regner det som en selvfølgelighed at de kan få børn. Realiteterne er at i dagens Danmark, er der utrolig mange der har svært ved at få børn. Præcist hvad det skyldes er svært at sige, men en af grundene er helst sikkert at vi få børn i en senere alder. Især har kvindens alder stor betydning for muligheden for at få børn.
Man skal dog ikke gå i panik, hvis man ikke bliver gravid med det samme efter man har droppet præventionen. Det er nemt gå et år får der sker noget. Hvis der går et år uden der sker noget, så kan man begynde at overveje at få undersøgt om der er fertilitetsproblemer.
Undersøgelse af fertilitet
Hos lægen vil begge parter blive undersøgt. En sædprøve fra manden skal vise, hvilken kvalitet sæden har. Kvinden vil blive undersøgt ved hjælp af en almindelige gynækologisk undersøgelse, blodprøve og vurdering af menstruationscyklus. Hvis der ikke umiddelbart ses noget galt i kvindens underliv kan man gå over til mere eksakte undersøgelser med indsprøjtning af kontrastvæske, som vil vise om der kan være tale om fysiske omstændigheder der forhindre graviditet. Ved en blodprøve kan man konstatere, hvordan kvindens kønshormoner fordeler sig.
Fertiliten falder stille og roligt i Danmark, både hos mænd og kvinder, og videnskaben har endnu ikke fundet ud hvorfor udviklingen går den vej. Det skyldes at mennesket bliver påvirket af utrolig mange ting, og det derfor er svært at sige præcist hvad det er som påvirker fertiliteten i negativ retning.
Faktisk bliver kunstig befrugtning (div. hormonbehandlinger, inseminationer, reagensglansbehandlinger m.m.) brugt når ca. 5 % af alle børn i Danmark bliver undfanget.